„Лъвски скокове” в чест на Апостола

Шестокласниците от СОУ „Братя Каназиреви” участваха в надпревара по „Лъвски скок”, която се проведе във физкултурния салон на училището. Тя бе организирана по повод 143-годишнината от гибелта на Васил Левски. Инициативата е на техния преподавател по физическо възпитание и спорт – Жанета Прешелкова.

Учениците трябваше с „лъвски скок” да прескачат поставените им препятствия. Първо, те трябваше да се преборят с импровизиран трап на дължина 2 м., а после да преминат към по-сложната задача – прескачане на препятствие на височина. За целта беше опънато въже на метър над земята, което децата трябваше да преодолеят с „лъвски скок”. Задачата не беше никак лесна, но участниците с удоволствие усетиха тръпката от това да надскочат другите и себе си в благородната надпревара. Те се справиха отлично и горди от себе си не спираха да скачат отново и отново.

Великият българин получава прозвището си в Белград, докато се обучавал в легията на Г. С. Раковски, който искал от войниците си да прескачат трапове, пълни с вода. Тогава Левски впечатлил всички със своите ловкост и пъргавина, прескачайки от място 2.60 м. в пълно бойно снаряжение – шинел, щик и пушка.

Малките „лъвове” успяха да проявят смелост и да се справят с поставената им задача, като по този начин не само се докоснаха до героизма на Левски, но и те самите се почувстваха като герои!