Ден на европейските езици

Oще в началото на учебната 2015-2016 година преподавателите по чужди езици и учениците от СОУ „Братя Каназиреви“ отбелязаха по подобаващ начин Деня на европейските езици. 26 септември е провъзгласен за  Европейски ден на езиците от  Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година, която бе обявена за Европейска година на езиците. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в училище.

Във фоайето на училището беше организирана изложба , на която можеха да се видят изработени от учениците брошури, постери и карти на държавите, в които се говорят изучаваните в училище руски, немски и английски езици. Определен интерес предизвикаха книгите с художествена литература на различните езици, както и сувенирите – символи на съответните държави, като матрьошка, самовар, двуетажен автобус и т.н. Коридорите на училището се огласяха от популярни песни на английски, немски и руски език. Обстановката беше празнична и приповдигната, а учениците с интерес разглеждаха изложбата.

Изучаването на езици помага не само в общуването между хората, но също така и в преодоляването на интелектулните бариери. Всички ученици осъзнават , че във все по-глобализираното общество владеенето на чужди езици дава по-големи шансове – шанс за работа, шанс за следване в университет, шанс за по-добър живот както в нашата страна, така и в други части на света.