Заключителната работна среща по проект „Problem – busters” в Trondheim, Норвегия

От 14 до 17 май 2012 г. в Trondheim, Норвегия се проведе заключителната работна среща по проект по програма”Учене през целия живот”, секторна програма Коменски на тема „Начини за разрешаване на проблеми  – европейско измерение в борбата за човешките права. Справяне с проблемите чрез драмата и интеркултурното сътрудничество.”/Problem – busters”/. Проектът стартира през септември 2010 г., продължи 2 години като в него участваха 5 училища от Естония, Франция, Норвегия, Полша и България.

От цялата работа по този проект ние почерпихме много идеи, опит и приятели. Работните срещи ни дадоха възможност да сравним и образователните системи в различните страни, материалните училищни бази, взаимоотношенията на работното място.

Образователната система и базата в Норвежкото училище-Brundalen vgs Trondheim ни накара да помечтаем за такива условия на учене и труд. Различно училище, в което децата развиват не само интелектуален капацитет, но и социална ангажираност и емоционален комфорт! Училището е с професионална насоченост след завършен 10 клас. Училището е с модерна и съвременна база, където учениците получават много добра професионална подготовка в най – различни направления като – строителство, дизайнерство, козметика, актьорско майсторство, танци, музика, фотография и друго. Младежите развиват силните си страни и това им дава възможност за бърза професионална реализация. Всеки ученик разполага с лаптоп за работа в часовете, а  учителите работят при отлични  условия.

Интерес представлява и центъра, създадени към училището, за работа с проблемни деца. Тук те могат да разговарят със специалисти, да спортуват или работят нещо извън задължителните часове. Създава се среда различена от училищната и домашната, за да могат тези деца да споделят и размишляват върху проблемите си.

Благодарение на този проект „Problem – busters” успяхме да се докоснем до нови неща, да се научим  да ценим това, което имаме и да не спираме да търсим нови пътища за развитие.