„Четем, творим и се веселим”

              Под това мото учениците от 6а клас при СОУ”Братя Петър и Иван Каназиреви” отбелязаха  Международния ден на детската книга. Специално за събитието на шестокласниците гостува доц. д-р по философия Лилия Старева, председател на Фондация „Детето и фолклора”, съставител на многотомната Детска фолклорна енциклопедия, както и на множество други книги за българския фолклор, бит и обичаи,  и писателката Бойка Асиова .

            Пред родители, ученици от други класове, учители децата представиха по оригинален начин книгата на Лилия Старева „Българските имена и традиции”. Чрез легенди, скороговорки, песни, приказки, гатанки, събрани в книгата, децата се пренесоха в света на магиите, вълшебствата – в света на старите българи. Те разказаха за произхода на своите имена и свързаха наученото от книгата с тазгодишния девиз на Международния ден на детето – „Имало едно време”, чийто домакин е Мексико.

           


Специално за срещата с истински писатели децата обособиха изложба със свои картини по любими приказки. Красотата и пъстрата еферия придадоха особено очарование на празника. А на финала беше обявен и победителят в своеобразния миниконкурс за написване на собствена приказка. В него се включиха Павлина Джупанова, Яна Стойчева, Елена Джолева, Спасиана Григорова, Иван Влахов, Иван Рачев, Здравка Халева, Теодора Гъркова, Ребека Огнянова, Елена Юрукова, Петя Петрова и победителката – Мария Костова. За приказката си „Пътешествието на точката” тя получи грамота, а на празничния концерт по повод 95-годишнината на училището ще бъде наградена.

   Децата имаха възможност да си подарят книжка, лично подписана от авторката Лилия Старева.