The Art of Being

22 юни- 1 юли 2022г., Селце, Хърватия

Между 22 юни и 1 юли в Селце, Хърватия се проведе младежкият обмен „The Art of Being”, финансиран от ЕС и координиран от Our Children Society Virje. Ученици от четири държави взеха участие- България, Хърватия, Унгария и Румъния като всяка страна изпрати по 8 младежа с 2-ма ръководителя, т.е. 40 човека.

Целта на проекта беше да развие и подобри уменията и знанията на участниците на тема ментално здраве, за да могат по-добре да се справят със собствените си емоции и да помагат на близките си в същото, докато същевременно развиват меките си умения.

Първият ден бе посветен на запознаването на участниците и изграждането на доверие в самата група.

През втория ден Хърватския отбор представи семинар за различните психически заболявания и стереотипите в страните участници, последван от семинар на тема контрол на собствените ни емоции и техники за успокояване подготвен от Унгарците. На младежите беше показано как да водят дневник, в който да отразяват емоционалното си състояние. Проведе се и културна вечеря, на която всички страни показаха традиционните си ястиия, дрехи, танци и споделиха интересни факти.

Третият ден започна с визуализация, с която по-добре да осъзнаем връзката между вътрешното и външното пространство на човека. Унгарският отбор ни запозна с „Колелото на емоциите“ и чрез групова работа свързахме основните с по-конкретните емоции. След това Румънската група проведе два семинара- за разпознаване на емоциите в другите и изразяването им чрез танци и театрална игра.

Четвъртият ден беше отделен изцяло за поход в националния парк „Велебит“ по пътеката „Premužićeva staza“, с обща дължина около 20 километра. Целта на занятието беше да се научим да помагаме един на друг в трудни ситуации и да не се страхуваме на потърсим помощ, когато имаме нужда от нея.

След прехода на петия ден имахме много релаксираща сесия за йога и медитация. Научихме и много техники за съзнателно дишане.

Шестият ден беше изпълнен с изключително разнообразни дейности. Започнахме с два семинара, подготвени от българския отбор- единият ни запозна с различните видове граници, които поставяме в отношенията си с другите, а дригия беше хранене на сляпо. Целта на храненето със завързани очи беше да ни накара да обръщаме по-голямо внимание на какво слагаме в тялото си. В следващата сесия учениците рисуваха заедно на големия платна, свързвайки всяка рисунка с това, което са научили досега, преживяванията и емоциите си. Дейността беше акомпанирана от изненадващото изпълнение на акустична китара и пеенето на един от ръководителите. Деня завърши със запознаване с различни техники за справяне със стресови ситуации и емоционални състояния.

Седмият ден беше отделен изцяло за подготвянето на финалните проекти като тази статия, видеа, инфографики и др.

През последният осми ден се проведе връчването на младежките сертификати.Това е официален документ, който потвърждава придобитите знания и развити умения на участик в младежки обмен. Проектът приключи със сантиментална церемония.

Координаторите положиха добри грижи за всички. Бяхме настанени в добре- поддържания хостел „Селце“, който осигури всичо, от което бихме имали нужда. Черешката на тортата беше локацията му в близост до плажа и крайбрежната алея.

В заключение, проектът приключи успешно и всички учстници бяха доволни от придобитите знания и спомени, с които се прибраха. Координаторите извършиха изключително добра работа за поддържането на динамиката на групата, което спомогна за заформянето на много нови приятелства.

Линк към видео –  https://drive.google.com/file/d/1S-5_VCglvF0rCZ8vIYK17YWBdLHByDIS/view?usp=share_link