Какво щях да направя, ако аз бях кмет?

Елена Джолева – 7 „а“ клас

Кметът на един град трябва да бъде интелигентен, с чувство за организираност, да проявява уважение към хората и да умее да комуникира с тях.

            Ако аз бях кмет, щях да направя много неща за града, който управлявам, в зависимост от бюджета на общината. Щях да осигуря повече работни места, повече спортни площадки, лятно кино, боулинг център и нова спортна зала.  И нещо свързано с екоидеите – екохотел и фабрика за рециклиране на отпадъците.

            Според мен идеите ми са добри. Тъй като процентът на безработните е голям, ще има повече работни места. Спортните площадки ще бъдат за забавление на по – малките, те биха се радвали на места, където ще могат да играят. Лятното кино ще бъде единственото в околността, затова по – младите хора от близките села и градчета могат да се събират в определен ден, за да гледат филми, което ще ги сплоти. Боулингът ще бъде център за отдих в свободното време, много хора обичат тази игра. Тъй като нашият град има много добър волейболен отбор, ще наредя построяването на нова и по – голяма спортна зала. В нея ще може да се играят едновременно волейболни срещи, да се ходи на фитнес и да има отделна зала за тренировки.

            Екохотелът е една много добра идея за развитието на туризма. Сега има много хора, които са екоманиаци, и те биха предпочели да отседнат в хотел, изграден от естествени материали.

            Идеята за фабриката ще бъде много полезна за околната среда, тъй като се събират големи количества отпадъци, които могат да се рециклират. Например хартията – тя е толкова много, но ако искаме да я дадем за рециклиране, струва много малко. Но все пак нашият клас събра доста големи количества хартия, която дадохме за рециклиране.

 

            Не става въпрос само за хартия, но и за стъклото, металните предмети и дори пластмасата, която е един от основните замърсители на околната среда.

            Фабриката за рециклиране ще представлява място, където ще се събират всички боклуци и няма веднага да се горят, а първо ще се сортират, за да може някои да се рециклират и да се използват отново. Тези две идеи ще се подпомогнат от Европейския съюз. Тъй като нашият град се намира в подножието на три от най – красивите планини, с екоидеите ще запазим биоразнообразието им.

            Това щях да направя аз за моя град, ако бях кмет. Според мен, тези идеи ще допринесат много за развитието на града.

 

Павлина Джупанова – 7 „а“ клас

         Ако аз бях кмет, щях да се боря за равенство и справедливост.Щях да осигуря по-добро бъдеще за децата и по-добър живот за възрастните, щях да увелича заплатите, щях да подпомогна здравеопазването и културата. Ако аз бях кмет, щях да се опитам да привлека чужди инвеститори за разкриване на нови работни места, щях да модернизирам болницата. Също така щях да подпомогна финансово изграждането на модерна спортна зала. Щях да разкрася града ни с цветни градинки и фонтани. Ако бях кмет, щях да построя МОЛ и Мак Доналдс, за да привлека хора от други градове, за да видят прекрасния ни град. Щях да запълня дупките по пътищата. Ако бях кмет, щях да осигуря повече ресурси и специалисти, които да помогнат на родителите на деца с увреждания. Никой не знае и не се интересува от тези деца, а аз разбирам колко им е трудно.

            Ако бях кмет, щях да включа учениците в повече социални кампании и щях да стимулирам спортовете и състезанията сред младите. Много е приятно да виждаш как младите спортуват, помагат на възрастните и почистват своя роден град.

            Ако аз бях кмет, щях да се погрижа за бездомните животни , като построя приюти, където да ги отглеждат. Понякога бездомните животни са много агресивни към човек и могат да му причинят увреждания.

            Бих дала всичко от себе си за доброто на града и на всички съграждани.

 

Петя Петрова – 7“а“ клас

          Ако бях кмет на този град, бих използвала всяка възможност, за да го направя желано място за живеене, което да привлича хора от всяка възраст и най-вече – младите. Първо бих създала места за забавления и, доколкото зависи от мен, достатъчно работни места. Училищата да предлагат добро и модерно образование. Да са място, където младите хора да се чувстват добре и да обичат да си прекарват времето.

            Безразборното рушене и замърсяване на околната среда е един от основните проблеми в града ни. И за да се справим с това, смятам, че трябва всеки един гражданин – от малко дете до възрастните хора – да бъде въвлечен в опазването на красотата на града.

            Освен усилията на всеки от нас да запазим чистотата, кметът трябва да наеме фирма, която трябва да почиства улиците и парковете, за да се чувстваме добре там, където живеем.

За да бъде още по – приветлив градът, трябва да се погрижим и за сгради и съоръжения, които имат отблъскващ вид. Някои могат да се ремонтират или освежат, а други – да се разрушат.  Трябва да се организират повече мероприятия за хора от всички възрасти.

            Могат да се изброят още много неща за подобряването на красотата и удобствата на нашия град.

      

 

Спасиана Григорова – 7 „а“ клас

Ако бях кмет, първата ми задача щеше да бъде да се оправят улиците. Да се сложат повече светофари, за да избягваме пътните инциденти.

            Ако бях кмет, щях да подкрепям надарените деца. Щях да построя фирми, за да има всички хора къде да работят. Ако бях кмет, щях да построя приют за бездомни животни.Щях да построя KFC, за да не ходим чак до София.Щях да построя по-голяма спортна зала, за да се развиват повече спортисти. Щях да построя лунапарк, който всяка вечер да бъде отворен и да не се заплаща голяма сума, за да бъде достъпен за всички.Също така щях да построя воден парк, за да можем през лятото да се забавляваме.Щях да привлека чужди инвеститори, които да помогнат на града. Щях да поправя кабинетите в училищата. Щях да въведа таблети. Така на учениците да им бъде по-лесно. Ако бях кмет, щях да построя китайски ресторант, за да могат хората да опитват нови и здравословни храни. Щях да построя зала за баскетбол.Щях да построя по-голяма зала за таекуондистите. Щях да построя кино- така през лятото с приятели да се забавляваме, като гледаме някой смешен филм. Щях да построя голям МОЛ с всички марки дрехи,обувки и спортни съоръжения, за да бъдем модерен град като всички останали големи градове.

  

Теодора Гъркова – 7 „а“ клас

          Що е власт? Властта е опиат – казват някои. За други тя е сигурност, за трети -гордост. За мен да имаш власт над другите, означава да рискуваш, да си отговорен. Означава също и абсолютна липса на страх от грешки, които биха били в ущърб на някого.

          Ако бях кмет, бих се вглеждала в малките неща от живота на хората в моя град, защото дребните жестове биват най-често оценявани. Първото нещо, което бих направила, ако съм кмет , е да помогна на бездомните. Щях да им построя дом, в който да се чувстват добре. Второто –  да намеря работа на безработните хора, защото все пак и те се нуждаят от пари, за да могат да прехранват семейството си. Третото нещо, което бих направила, е да направя болницата по-уютна, в смисъл  – храната да е по-качествена, а стаите, в които са настанени болните –  по-топли и по-широки. После бих направила 5Д кино и да построя МакДоналдс.  Петото  е да помогна на пенсионерите, за  да могат да ходят на екскурзия по-често. Бих направила детски паркове и спортни площадки, организирала повече мероприятия за хора от всички възрасти, да отделя по-голям бюджет за развитието на училищата, да подкрепя и стимулирам децата да спортуват и да се занимават с извънкласни дейности, като организирам състезания между деца от различни училища. Това са някои от нещата, които бих направила като кмет на Разлог.