НП „Иновации в действие“

учебна 2022-2023 г.

19.04.2023 г. – 21.04.2023 г.

Посещение на IV Езикова гимназия “Фредерик Жолио – Кюри”, гр. Варна

– Представяне на работата на иновативните паралелки при ІV Езикова гимназия “Фредерик Жолио – Кюри” и на дейностите на училищата партньори;

– Запознаване с екипа от учители, работещи по проекта, представяне на  работата на професионалните екипи от различни педагогически специалисти, споделяне на опит при разработване на иновативни елементи по отношение на съдържанието на обучението между иновативните и неиновативното училище;

– Наблюдение на   бинарен  урок – история и цивилизация / география и икономика в 10  клас, тема „Инфлация“;

– Наблюдение на   бинарен  урок – Биология и  ЗО / Химия и ООС  в 10  клас,
тема „ Замърсяване с пластмаси. Антропогенни фактори“;

– Обсъждане и представяне на методическите разработки от наблюдаваните уроци, както и представяне на разработки на проведени бинарни уроци от преподавателите на  IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“;

– Работа по групи за  представяне съвместен продукт от мобилността за популяризиране на иновациите –  презентации, статии, фотоуеб – сайт.

29.03 – 31.03.2023 г.

Посещение на СУ „Вичо Грънчаров“, гр.Горна Оряховицатук

– Представяне на проекта „STEM ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ – В НАС Е БЪДЕЩЕТО“;

– Запознаване с екипа от учители, работещи по проекта, представяне на работата на ПУО, споделяне на опит при разработване на иновативни елементи по отношение на съдържанието на обучението между иновативните и неиновативните училища;

– Открит интегриран урок в X  клас по нов предмет „Виртуална биология“ ;

– Обсъждане и представяне на методическата разработка от наблюдавания урок, от преподавателите на СУ „Вичо Грънчаров“;

– Съвместни STEM дейности на участниците в мобилността;

– Работа по групи за представяне съвместен продукт от мобилността  за популяризиране на иновациите – презентации, статии, уеб сайт.


учебна 2021-2022 г.

12-14 май 2022 г.

Пловдив стана поредната дестинация, която шестима учители и двама ученици от 10в клас-Надежда Ушева и Елена Чатлабашева посетиха по Национална програма „Иновации в действие“. В продължение на три дни – 12-14 май, учителите Росица Кирева- училищен координатор, Мариана Манова, Елена Тумбева, Татяна Рупчина, Кинка  Пенджакова и Юлия Каназирева представиха училището ни пред домакините иновативно СУ „Св. Патриарх Евтимий“, гр. Пловдив. Други уастници бяха: 79 иновативно СУ „Индира Ганди“-, гр. София,  ОУ „Св.св. Кирил и Методий“- гр. Костенец, София-област и БСУ „Христо Ботев“, гр. Братислава, Словакия

Домакините започнаха представянето си с  проекта „(STEAM)2= хармония“ SCIENCE, TECHNOLOGY, ENGINEERING, ARTS, MATHEMATICS X SMART THINKING, ENGAGING, ACTIVE learning and MOTIVATION и  продължиха с открит интердисциплинарен интерактивен урок  -„Традиции в родния език и изкуството“.

Следобедът продължи с представяне на интердисциплинарен иновативен изнесен урок „Камъче по камъче към вечността“ в Епископската базилика и римското мозаечно наследство на ФИЛИПОПОЛ. Денят завърши с представяне на Българското СУ „Христо Ботев“  от гр. Братислава, при което ученици от словашкото училище изненадоха приятно всички с песни на български език и изработения от тях двуезичен сборник за забележителностите в гр.Пловдив

На следвашия ден екипът от СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ присъства на интердисциплинарен иновативен практически изнесен урок в централен парк „Градина Цар Симеон“, както и на интердисциплинарен урок на тема „Здравословният начин на живот“, който силно впечатли г-жа Тумбева с нагледно проведените експерименти. Следобедът бе посветен отново на интердисциплинарен иновативен урок, в който бе разкрито тайнството на молекулата ДНК и българският код, записан в народните шевици на фона на музикално изпълнение от гайда в Регионален исторически музей. Денят завърши с представяне на Пловдивските потайности от ученици, които запознаха екипа с три емблематични за историята на града места.

В последния ден бе заложено обсъждането на представените иновации, както и други добри практики като проектно-базираното обучение, което домакините демонстрираха на практика в часовете си.

Изпълнени с нови идеи и заредени с положителни емоции, учители и ученици се завърнаха в родния град и родното училище, готови да споделят наученото.


27-29 април 2022 г.

Посещение в 79. СУ „Индира Ганди“, гр. София

Иновативни практики и нови методи в преподаването наблюдаваха учители и ученици от СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ по време на посещение в 79. СУ „Индира Ганди“, гр. София. Гостуването се осъществи по НП “Иновации в действие“, в която училището участва за трета поредна година. Освен координатора Росица Кирева, в наблюдението участваха преподавателите Невена Михова, Лиляна Джолева, Елена Фарфарова, Емилия Бисеринкова, Жулиета Крайнова и петокласниците Симеон Дамянов и Александър Пармаков.

Целта на посещението бе обсъждане на  иновативни практики в училището. Колегите представиха работата си с програмируемо устройство Microbit в 4. клас, което има приложение по всички учебни предмети и прави уроците интригуващи и забавни. Бяха представени отличени проекти в състезания и олимпиади по ИТ на ученици от 6. и 7. клас в областта на уебдизайна и уеб-програмирането, както и урок по програмиране със С# в 9. клас – тест с Kahoot. Насладихме се и на демонстрация на урок по забавен английски в 2. клас.

Обмяната на опит се оказа изключително полезна, защото заедно с нас гостуваха представители на още две училища –  СУ „Св. Патриарх Евтимий“, гр. Пловдив (също иновативно) и ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, гр. Костенец. Нашите ученици бяха изключително впечатлени от видяното, задаваха уместни въпроси и се включиха в част от демонстрациите.