НП „Иновации в действие“

12-14 май 2022 г.

Пловдив стана поредната дестинация, която шестима учители и двама ученици от 10в клас-Надежда Ушева и Елена Чатлабашева посетиха по Национална програма „Иновации в действие“. В продължение на три дни – 12-14 май, учителите Росица Кирева- училищен координатор, Мариана Манова, Елена Тумбева, Татяна Рупчина, Кинка  Пенджакова и Юлия Каназирева представиха училището ни пред домакините иновативно СУ „Св. Патриарх Евтимий“, гр. Пловдив. Други уастници бяха: 79 иновативно СУ „Индира Ганди“-, гр. София,  ОУ „Св.св. Кирил и Методий“- гр. Костенец, София-област и БСУ „Христо Ботев“, гр. Братислава, Словакия

Домакините започнаха представянето си с  проекта „(STEAM)2= хармония“ SCIENCE, TECHNOLOGY, ENGINEERING, ARTS, MATHEMATICS X SMART THINKING, ENGAGING, ACTIVE learning and MOTIVATION и  продължиха с открит интердисциплинарен интерактивен урок  -„Традиции в родния език и изкуството“.

Следобедът продължи с представяне на интердисциплинарен иновативен изнесен урок „Камъче по камъче към вечността“ в Епископската базилика и римското мозаечно наследство на ФИЛИПОПОЛ. Денят завърши с представяне на Българското СУ „Христо Ботев“  от гр. Братислава, при което ученици от словашкото училище изненадоха приятно всички с песни на български език и изработения от тях двуезичен сборник за забележителностите в гр.Пловдив

На следвашия ден екипът от СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ присъства на интердисциплинарен иновативен практически изнесен урок в централен парк „Градина Цар Симеон“, както и на интердисциплинарен урок на тема „Здравословният начин на живот“, който силно впечатли г-жа Тумбева с нагледно проведените експерименти. Следобедът бе посветен отново на интердисциплинарен иновативен урок, в който бе разкрито тайнството на молекулата ДНК и българският код, записан в народните шевици на фона на музикално изпълнение от гайда в Регионален исторически музей. Денят завърши с представяне на Пловдивските потайности от ученици, които запознаха екипа с три емблематични за историята на града места.

В последния ден бе заложено обсъждането на представените иновации, както и други добри практики като проектно-базираното обучение, което домакините демонстрираха на практика в часовете си.

Изпълнени с нови идеи и заредени с положителни емоции, учители и ученици се завърнаха в родния град и родното училище, готови да споделят наученото.


27-29 април 2022 г.

Посещение в 79. СУ „Индира Ганди“, гр. София

Иновативни практики и нови методи в преподаването наблюдаваха учители и ученици от СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ по време на посещение в 79. СУ „Индира Ганди“, гр. София. Гостуването се осъществи по НП “Иновации в действие“, в която училището участва за трета поредна година. Освен координатора Росица Кирева, в наблюдението участваха преподавателите Невена Михова, Лиляна Джолева, Елена Фарфарова, Емилия Бисеринкова, Жулиета Крайнова и петокласниците Симеон Дамянов и Александър Пармаков.

Целта на посещението бе обсъждане на  иновативни практики в училището. Колегите представиха работата си с програмируемо устройство Microbit в 4. клас, което има приложение по всички учебни предмети и прави уроците интригуващи и забавни. Бяха представени отличени проекти в състезания и олимпиади по ИТ на ученици от 6. и 7. клас в областта на уебдизайна и уеб-програмирането, както и урок по програмиране със С# в 9. клас – тест с Kahoot. Насладихме се и на демонстрация на урок по забавен английски в 2. клас.

Обмяната на опит се оказа изключително полезна, защото заедно с нас гостуваха представители на още две училища –  СУ „Св. Патриарх Евтимий“, гр. Пловдив (също иновативно) и ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, гр. Костенец. Нашите ученици бяха изключително впечатлени от видяното, задаваха уместни въпроси и се включиха в част от демонстрациите.