„Писател назаем” и в СУ „Братя Каназиреви”

На 29.03.2018г. зрелостниците от 12.клас, както и учениците от 11а на Разложката гимназия посрещнаха писателката Оля Стоянова. Гостуването на младата авторка е част от кампанията на  „Аз чета”  (www.AzCheta.com), най-голямата българска онлайн медия за книги и четене., която през учебната година организира посещения  на съвременни български автори , които изнасят уроци в училища в цялата страна.

Инициативата е плод на желанието да се насърчава четенето сред младите хора и да се провокира критическото им мислене, отношението им към писането като творчески акт и даване на шанс на онези, които се осмеляват да посегнат към перото.

За включването на училището в дългия списък на желаещи още през есента на 2017г. учениците и преподавателят им по литература Л. Джолева кандидатстват с мотивирана покана, избират от дългия списък с предложени имена своя „писател назаем” , както и темата, върху която искат да дискутират.

 Срещата се осъществи в Конферентната зала на училището в рамките на един учебен час. За магията на късия разказ, за подбора на сюжети и герои, за света на вещите и тишината, за стила и очарованието на изказа говориха учениците и носителката на „Аскеер”  2014 за съвременна драматургия Оля Стоянова. Тя е доктор по журналистика в Софийски университет, автор е на девет книги – сборниците с разкази „Висока облачност”, „Какво сънуват вълците”, романа „Лични географии”, поетичните книги „Улица щастие”, „Проза”, „Пътна карта” и др.

Пред дванадесетокласниците Оля Стоянова сподели как журналистическият опит помага при трупането на впечатления, как истинските малки истории могат да бъдат пречупени през субективната гледна точка и отвъд видимото да бъде открит паралелен свят – на щастие, на спомени, на срещи и разлъки.

Провокирани  дали са направили избора си за бъдещето, учениците споделиха какво ги вълнува, кой обича да пише, кой какво обича да чете, зададоха въпроси, провокирани от сборника  на писателката   „Пътеводител на дивите места”. Оля Стоянова сподели кои са нейните любими 10 книги, но добави, че за всяка възраст и настроение има различни книги и автори.

Целта на кампанията “Писател назаем” е да покаже на всички, свързани с българското образование, че часовете по литература могат да бъдат модерни, разнообразни и интересни, а фигурата на писателя може да бъде модел за подражание.