Ученици от СОУ „Братя Каназиреви” поставиха къщичка за книги в парка на Разлог

Разлог се превръща в един от градовете на България, присъединили се към глобалната инициатива „Little Free Libraries” („Малки безплатни библиотеки”), която набира скорост в цялата страна. Това се случва благодарение на учениците от СОУ „Братя Канзиреви”, които сами събраха средства за къщичката и донесоха книгите, поставени в нея.

Принципът на Свободната библиотека е да вземеш книга и да оставиш друга на нейно място или да върнеш взетата и вече прочетена.

Учениците почетоха Световния ден на книгата – 23 април, като излязоха да четат на открито в парка. Тяхната инициатива цели да привлече все повече хора към четеното, като начин за оползотворяване на свободното време в позитивни и смислени занимания. Те демонстрираха, че няма нищо срамно в това да те видят с книга в ръка, а напротив – това поощрява и друг да посегне към нея.

Боряна Иванова, 8а клас: „Благодарение на организираното от нас събитие, хората вече няма да се притесняват да отидат в един хубав слънчев ден в парка и на спокойствие да почетат, без да се притесняват от другите преминаващи. Досега в нашия малък град беше странна практика да седнеш и да се наслаждаваш на любимата си книга. Надяваме се, че сме показали на хората да не се срамуват да четат навън и да им напомним, че книгата съществува по-дълго време от съвременната технология.“
Мария Цирова, 8б клас: „Четенето на открито в градския парк, по случай Световния ден на книгата, беше ново, изключително интересно и ползотворно преживяване за мен. Такива мероприятия трябва да се организират все по-често. Дават възможност да обмениш информация с хора от различни възрасти относно книги и автори. Тази инициатива представи нов, много свеж и съвременен вариант на четенето, комбинирайки природа, приятели и разбира се – книги.”
С денонощната безплатна библиотека, учениците доказаха, че духът на Буккросинг културата завладява и малкия град.