Голям успех за ученици от СОУ „Братя Каназиреви”

Възпитаници от най-старото и престижно училище в Разлог и региона се поздравиха с успех след обявяването на резултатите от Националното състезание по български език и литература, организирано от Сдружението на учителите филолози „Любословие”.

Елена Исидорова Джолева от 8а клас се класира първа сред осмокласниците с резултат 56 т. от общо 60. На третото място е нейната съученичка Павлина Василева Джупанова с резултат 52 точки. Осмокласничките мериха знанията си по БЕЛ с общо 53 участници от цялата страна и доказаха, че са сред най-добре подготвените.

С успех се поздрави и Мария Александрова Крънчева от 9б клас, която зае второ място сред общо 21 финалисти от цялата страна с резултат 54 точки от максимални 60.

На гимназистите не отстъпиха и първокласниците от училището, които безпрекословно заеха първите 5 места от явилите се общо 185 ученици. Никол Кондева, Анелия Балтаджиева, Неофит Крайнов, Борислав Джолев и Деян Пашкулев от 1а клас завършиха участието си в състезанието с максимален резултат от 40 точки, а само с две по-малко – 38, има техният съученик Милен Плеснев.

На втория кръг от националното състезание бяха допуснати само онези ученици, чийто резултат от първия кръг, проведен през м. ноември 2013г., надхвърляше 70 процента. Сред тях бяха и учениците от втори клас – Амира Джембазка, Виктор Коцаков и Борислава Караджова, които завършиха състезанието съответно с 48, 47.5 и 47 точки от максимален брой 50 и бяха класирани на 17, 25 и 31 място от общо 359 второкласници.

Освен победителите във втория кръг взеха участие и учениците Симона Прешелкова, Мария Захова и Петя Чилева от 7б клас, Мартина Дръдалова, Елена Мекушина, Елена Петрова от 8а клас, както и Иван Тумбев и Елица Иванова от втори клас.

За трета поредна година Сдружение на учителите филолози „Любословие” организира национално състезание по български език и литература. Целта на състезанието е да се проверят уменията на учениците за разбиране, осмисляне и използване на информация от текст, както и за създаване на писмен текст по конкретна задача. Проверката на функционалната грамотност на учениците е една от целите в работата на Сдружението. За първа година състезанието е част от Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката.

Успехите на учениците са резултат от сериозната и качествена подготовка, която получават в часовете по БЕЛ възпитаниците на Разложката гимназия.