3 ноември 2011г. Открит урок по история и цивилизация в исторически музей Никола Парапунов – гр.Разлог

На 3 ноември 2011 год. учениците от 5”б” и 5 „а”клас заедно с учителя по история и цивилизация Соня Крънчева проведоха открит урок по история в музея „Никола Парапунов” – гр. Разлог. Идеята за тази инициатива принадлежи на уредничката Емилия Кадурина. Тя представи пред учениците мултимедийна презентация на тема „Тракийските следи в Разложко”. Темата съответства на учебната програма по история в 5 клас и е прекрасна идея за запознаване с проучванията в региона.

Учениците се докоснаха до местните археологически разкопки, последните проучвания за политическото развитие и религиозните култове на траките в землището на община Разлог и ценността на тракийските артефакти от региона.

 

Учениците добиха представа за важността на региона в Античността и пред тях оживя картината на древната тракийска политическа и религиозна организация по долината на река Места. 
           С този вид урочно представяне на новите знания се акцентира върху достоверността на фактите, докосване до истинското историческо минало, не само на учебник и илюстрации, а до истинския разказ на историците-специалисти, концентрира се вниманието на децата върху наследството на българските земи и значимостта им в европейската цивилизация. Безспорно, това е начин да се мотивират учениците и те да бъдат насърчавани в овладяване на историческа материя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *